Vreme trece, vreme vine

Primăvara asta este păcălicioasă… m-a răcit și amețit.

Pentru că în ultima perioadă am cam fost offline, trag să recuperez ce-am pierdut. Așa că am lipit niște butoiașe și un microprocesor pe o plăcuță, iar acum mă apuc de micul meu shell linux.

La CDL Răzvan a prezentat în locul meu Launchpad, iar de data viitoare studenții încep lucrul la proiecte. Eu voi răspunde la întrebări pentru echipa care lucrează la Fluffy Killer Penguins player b-).

Mi-am mai bătut capul și cu restaurarea sistemului meu jaunty… în timpul unei actualizări s-a stricat ceva, m-am trezit apoi cu un kernel mort și un root pe ext4… nici o șansă cu alt kernel. Săpături, încercări și răbdare, sau google, livecd, chroot, dpkg, apt și l-am resuscitat. Chiar îmi place viitorul release de ubuntu, este ceva mai bine finisat decât precedentele și bootează în 20 de secunde.

Acestea fiind spuse, brb.


3 Responses to “Vreme trece, vreme vine”

 1. spyked  Din ce am înțeles, a ieșit destul de mare scandal între cei care lucrează la ext4 și dev-ii de la KDE/Gnome/alte aplicații care au avut recent probleme. Ziceau că ext4 e așa rapid fiindcă folosește un sistem de întârziere al scrierii (pe la jumate de minut-un minut, foarte mult), așa că desktop environment-urile care își scriau fișierele de configurare deschise cu flag-ul de trunchiere se făceau praf în urma unui eventual crash.

  Oamenii își tot aruncau vina de la unii la alții, ext4 people dădeau vina pe restul lumii că nu folosesc sync-uri pentru datele mai importante, ceilalți se plângeau că delay-ul între apelul de scriere și scrierea efectivă e prea mare. Deși aveam de gând să migrez la ext4 în aprilie (pe „production machines”), se pare că voi mai aștepta câteva luni, pentru orice eventualitate. :)

 2. Alex Eftimie  Da, am citit și eu câteva postări în aceeași idee. Ba chiar într-o zi, am stat cu LucianC și am încercat să găsesc o astfel de problemă a sistemului de fișiere, însă oricât de mult și repede am încercat să scriem fișiere deschise doar cu O_TRUNC, n-am reușit.

  Cel mai sigur este să nu treci la ext4 până nu prinde ceva vechime :D

 3. Corina  Ti-am citit putin pe blog, nu am inteles aproape nimic concret cu atatia termeni chinezi, dar imi place libertatea cu care te exprimi si insiri atatea cuvinte necunoscute mie, separate de virgula;)

Leave a Reply