Experiment torrent lansare ubuntu 9.04

Atențiune, atențiune:

Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) va fi lansat pe 23 aprilie 2009 [1]. Vrei sa fii primul care il testeaza? Vrei sa vezi live cati utilizatori l-au descarcat si cu ce viteze?
Profitand de lansarea Ubuntu 9.04, in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica Bucuresti a fost configurat un sistem de distributie bazat pe BitTorrent. Vei avea la dispozitie:

 • 8 sisteme seeder initiale pentru distribuirea imaginilor de Live CD / Live DVD (K)Ubuntu. Dupa care vei profita de tot swarm-ul…
 • latime mare de banda (retea locala de 1Gbps per seeder, iesire in Internet de 10Gbps)
 • statistici in timp real legate de starea swarm-ului de peeri (grafice cu viteza medie de download/upload, numar de seederi/leecheri, etc)

Stiai ca protocolul BitTorrent este protocolul cu cea mai mare crestere in popularitate in ultimii ani [2] ? Un procentaj important al traficului din Internet (în jur de 30-35%) este trafic BitTorrent[3].
Fisierele .torrent vor fi disponibile la adresa http://torrent.cs.pub.ro imediat dupa lansarea oficiala [1]. Vom copia cat mai repede iso-urile de Live CD si Live DVD si le vom seed-ui. Tot la adresa http://torrent.cs.pub.ro vei putea urmari live starea swarm-ului.
Participa la experiment! Downloadeaza (K)Ubuntu si intra in swarm !
Rezultatele acestui experiment vor fi folosite in cadrul proiectului P2P-Next [4], care are ca obiectiv crearea unei infrastructuri de distribuire rapida de continut folosind modelul peer-to-peer. Universitatea Politehnica din Bucuresti este partener in cadrul acest proiect.
Cele 8 sisteme seeder prezentate mai sus vor fi active timp de doua saptamani de la lansare. Un sistem va ramane seeder si dupa aceasta perioada. In masura in care rezultatele experimentului sunt satisfacatoare, experimentul va fi reluat pentru distribuirea altor imagini si fisiere mari in cadrul comunitatilor open-source. Sistemul seeder de mai sus va putea fi, de asemenea, consolidat ca seeder permanent.

Pagina oficială a descărcărilor de ubuntu (pentru România) este http://www.ubuntu.ro/obtineubuntu

LE: urmăriți-ne pe Twitter: https://twitter.com/UbuntuTorrentE


8 Responses to “Experiment torrent lansare ubuntu 9.04”

 1. Béranger  Ce nu înţeleg eu este isteria asta: “să descărcăm CD-ul original, în ziua Z!”

  Cred că vă este clar că CD-ul, fiind făcut cu (probabil) cca. 5 zile în urmă, conţine pachete MAI VECHI decât cele din online repositories. Deci, problema nu este să ai “CD-ul original”, si să poţi face update imediat după instalare, başca pachetele suplimentare de care probabil că vei avea nevoie!

  Un om deştept (mă tem că majoritatea utilizatorilor NU cad în această categorie) instalează bine-mersi utilizând CD-ul “Release Candidate” (dacă îi merge), face update, iar în ziua Z… este “current”!

  Dacă Mark ar fi deştept, ar scoate CD-uri actualizate trimestrial, chiar pentru release-uri normale (non-LTS). Este PENIBIL să instalezi Ubuntu 9.04 peste 5 luni şi să trebuiască să descarci 500 MB de updates în secunda doi.

  RC-ul este foarte bun. De pildă, cu Ubuntu 5.04 NICIODATĂ nu am avut versiunea “released”, am folosit mereu discul RC, că şi-aşa urmau actualizări online.

  Dacă Ubuntu ar avea, ca Debian testing, un “weekly build”…

 2. admin  Da ai dreptate; personal nu am mai luat cd-ul final de la versiunea 6.10. Mereu am făcut upgrade complet și eram la zi. La jaunty am pus de la zero beta (pentru că vroiam ext4), care actualizată acum este LA FEL ca și versiunea finală, ce se va putea descărca de mâine.

  Sunt însă mulți care doar „încearcă” Linux, încearcă Ubuntu și cărora li se pare mai natural așa. Sunt alții care nu au încrederi în actualizări. Alții care știu că după o actualizare de versiune majoră își dau peste cap driverele și preferă să pună „pe curat” (windows-style).

  Utilizatorii care-și țin sistemul la zi sau care sunt suficient de avansați ca să nu se înscrie mai sus, nu fac parte din targetul acestui experiment.

  Da, ubuntu are imagini /daily/ nu weekly: http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/

 3. Béranger  Păi spuneam că se poate pune şi “pe curat”, folosind RC, care este foarte bun!

  Mulţam, uitasem că şi Ubuntu are daily builds… dar de fapt nu le-am încercat niciodată, probabil de-aia am uitat de ele :-(

 4. jani  1)Beranger, faza cu RC vs final tine de psihologie, nu cat de destept e userul sau nu. Majoritatea vor sa scrie pe CDul scris de ei si 9.04 nu 9.04 RC.
  Daca si dai apoi la prieteni nu tre sa explcii ce inseamna RC.

  2) Mark si trupa lui sunt destepti, de aceea nu fac CDuri trimestrial. Efortul de creat, testat, hostat si confuzia aferenta pt useri pur si simplu nu merita. Sa faca lumea update frumos. Deci stiu ei bine ce fac, au experienta de peste 5 ani deja in facu distributii de succes :)

 5. Béranger  §2: Am zis trimestrial pentru că weekly/daily nu poate cere nimeni să se verifice dacă imaginile actualizate chiar merg sau nu.

  Dar mi se pare o TÂMPENIE ca each and every bulălău să descarce 700 MB de chestii depăşite, doar pentru ca, imediat după instalare, să mai descarce 500 MB de actualizări!

  E ca şi cum aţi lăuda CD-urile cu WinXP SP2, pentru că vă place să instalaţi SP3 după aceea? Cum ar veni, “who needs XP with SP3? not us!”.

  Hai să fim sobri. Aşa cum la LTS-uri există câte un “.1″, ar putea şi ediţiile normale să aibă un “.1″ la 3 luni de la lansare. Altminteri, jitele vor instala un sistem gata vulnerabil!

  Vrei să-ţi spun că ştiu firme unde se foloseşte RHEL3 fără actualizări?!!!!!!!! Cretinii, cică “dacă merge, nu-l atingem!” Boii dracului, n-a zis nimeni de upgrade, dar de security updates.

  Mie mi se pare criminal să promovezi imagini ISO cu găuri de securitate cunoscute. Ship-It asta va face, că durează 2-3 luni până ajung CD-urile moka la oameni (de-aia nici nu cer).

 6. jani  - daca ti se pare o tampenei, e ok, dar nu ai experienta in release de distro deci probabil nu ai dreptate.

  - e enervant intr-adevar sa ai 400 M de adus la un fresh install dar alternativele sunt mai proaste din diverse motive, majoritatea tehnice.

  - sistemul e gata vulnerabil doar daca e la retea, iar atunci are acces la updates

  - ‘ISO cu gauri de securitate cunoscute’ – vor fi tot itmpul, doar daca nu tagi un ISO nou la fiecare update de securitate.

  iti propun sa formulezi cateva idei (minus ranturile) pe lista ubuntu-devel daca vrei sa fi constructiv sau esti convins ca ai dreptate. Sigur vei primi raspunsuri mai calificate si argumentate decat iti pot da eu, si poate chiar unele idei vor fi luate in calcul. Eu cred insa ca nu din cate am vazut pana acum.

 7. Andrei  Sal domne,

  Ce nu înțeleg eu din expertimentu ăsta… de ce mașinile astea 8 nu seeduiesc direct torrenții creați de ubuntu… că tot era vorba de utiliate în comunitate. Na, ca să nu fiu „nasol”, am luat un torrent din ăsta seeduit în deal și am adăugat trackeru’ lângă cel oficial… Din ce văd pe statistici până acum, lumea NU ȘTIE de experimentul ăsta. Și na… dacă era vorba de studiat conexiuni, niște filtre ceva direct pe torentul original și lăsam frumos și fascist mașinile numai pentru români…

  Mașina mea va sta pentru patrie 2 săptămâni aprinsă! Că oricum stau în cămin… și ziua pământului a trecut, nu tre să îmi mai fac griji de curent și cine îl produce…

 8. andrei  mda…eu sunt de alta parere…decat sa ma arunc in “inghesuiala” sa fiu printre primii care descarca…un soft,OS,etc…mai bine raman printre ultimii…sau nu-l iau in momentul ala;) in domeniul asta, asteptarea = economie de bani,nervi,alte resurse. de ce? pentru ca daca iei printre primii…vei afla si vei simti pe pielea ta problemele tehnice ale aplicatiei…in cazul OS-urilor,lipsa anumitor programe compatibile ;) deci…mai bine astepti frumos…ca nu vine sfarsitul lumii,iar cand apar aplicatii,drivere,etc pt softul ala, te bagi si-l downloadezi si vezi ce poate ;)

Leave a Reply